UPSR: Teruskan Perjalanan Sebagai Hamba Allah Yang Berusaha

20141127-054025

Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah 1987 di SRK Raja di Hilir Ekram, Ipoh

Pada tahun 1986, ABAH mendapat 5A di dalam keputusan Peperiksaan Penilaian Darjah 5 (sebelum ditukar kepada UPSR).

Pada tahun 1996, sudah tiada siapa kisah dengan keputusan yang membanggakan itu.

Pada tahun 2006, 5A itu sudah hampir luput dari ingatan.

Tetapi yang kekal hingga ke tahun 2014 ialah pengalaman belajar, berusaha, keyakinan diri, doa, dan tawakkal. Semua itu berguna pada tahun 2014 hingga ke akhir hayat.

Maka dengan keluarnya keputusan peperiksaan UPSR 2014 hari ini yang juga hari keputusan peperiksaan UPSR anakanda Saiful Islam, ABAH dan harapnya para ibu bapa dan guru juga, raikanlah apa yang maknanya kekal dalam kehidupan anak-anak kita. Puji usaha, doa dan keyakinan diri mereka, lebih banyak daripada keputusan yang mereka perolehi.

Bagi ABAH, keputusan peperiksaan UPSR kamu, sudah pun ABAH tentukan berdasarkan siapa kamu sepanjang tahun ini.

Biar apa yang kekal di memori mereka adalah apa yang mereka perlukan sebagai bekalan kejayaan hidup ini. Bukan kebanggaan sementara yang pantas hilang ditelan masa.

Syabas buat semua anak murid yang berusaha. Tahniah buat mereka yang mendapat keputusan tinggi, ia bonus yang menggembirakan diri.

Kejayaan bukan destinasi. Ia sebuah perjalanan.

Apa sahaja keputusan, teruskan perjalanan sebagai hamba Allah yang berusaha!

PESAN ABAH

  1. Memuji anak-anak ialah satu bentuk ganjaran yang menjadi kaedah menggalakkan mereka secara positif.
  2. Memuji, adalah lebih baik kepada memuji perbuatan anak dan bukannya memuji anak tanpa mengaitkan dengan sesuatu yang mereka buat. Ia akan mengelirukan anak-anak tentang sebab kebagusan mereka.
  3. Pujian kita bergantung kepada sistem nilai yang kita pegang dalam hidup. Kita akan memuji apa yang kita rasa bernilai. Setiap kali ibu bapa mahu memuji anak, sistem nilai mereka akan diuji.
  4. Pujilah apa yang benar-benar bernilai untuk jangka masa panjang kehidupan anak. Apabila keluar keputusan peperiksaan, walaupun anak mendapat keputusan yang terbaik sekali pun, ibu bapa harus memuji usaha, doa, tawakkal dan keyakinan diri anak-anak, lebih daripada pujian yang diberikan kepada keputusan yang diperolehi.
  5. Pujian kepada usaha, lebih daripada pujian kepada keputusan peperiksaan, membantu anak-anak memahami bahawa kejayaan di dalam hidup bukan destinasi, tetapi ia adalah sebuah perjalanan.
  6. Apabila seseorang itu berusaha dengan bersungguh-sungguh, dia sudah pun memilih untuk bersikap dengan sikap orang berjaya. Maka apa sahaja keputusan peperiksaan yang bakal diperolehi, seseorang itu sudah pun memiliki bekalan untuk cemerlang dalam hidup.
  7. Sistem pendidikan kita mesti menjadikan anak-anak (murid) sebagai ‘pelanggan utama’ yang mesti diraikan, lebih daripada meraikan IBU BAPA, GURU, Pegawai Pelajaran Daerah dan Negeri mahu pun Kementerian dan Menteri.

ABAH.MY

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.